Statoilseniorene - Sentralorgansiasjonen

Statoilseniorene sidetoppgrafikk

Sommerturen til Sunnhordland 2012

Kl 0730 onsdag 6. juni møttes en flokk forventningsfulle medlemmer på Bergen Bystasjon. Noen flere kom på bussen på Nestun og noen få andre stopp underveis før vi kom til Haljem og ferga til Sandvikvåg. Her var det dekket opp med svele og kaffe til oss, og etter en, for mange, tidlig frokost smakte det godt.

Første stopp var kisgruvene på Litlabø. Vi ble alle imponert over det arbeidet en pensjonistgruppe hadde lagt ned i det gamle gruvesamfunnet. Vi fikk inngående innsikt i den gamle gruvearbeideren sine arbeids- og levevilkår. Nesten ingen av oss hadde kjennskap til dette spesielle samfunnet på Stord.


             

Lunsjen i « Fengselet» smakte godt etter omvisningen her. Det har vært et fengsel, men maten er nok noe bedre og annerledes i dag.

Over trekantsambandet bar det så over til Bømlo der Moster gamle kirke og Moster Amfi var første stopp. Den gamle kirken er fra 1100 tallet og amfiet som ligger like ved siden av, er en gammel kalkgruve. De store vikingkongene , Håkon den Gode, Olav Tryggvason og Olav den Hellige er alle knyttet opp mot Moster.


           

Vi overnattet på Bømlo hotell og ble tatt godt vare på av hotellverten Lasse.
Det var naturlig at laks stod på menyen da denne fisken er en viktig del av næringsgrunnlaget i kommunen.

Neste dag startet medart en god del besøkte den gamle smia på Wichman motorfabrikk. En av motorene var startet og for mange ble det gjenhør med gromlyd.

Deretter gikk turen til Brandasund med besøk både i den gamle krambua som "Nillo på Skjeret" drev og den litt nyere med et utrolig vareutvalg.

           

Her ble det også tid til et besøk i ullstova og hos den lokale treskjæreren samtidig som vi fikk i oss en skillingsbolle og en kopp kaffe, før vi fortsatte til Svortland for et stopp i sentrum.

Kulleseidkanalen har vært viktig for øysamfunnet. Det gikk bare 4 år fra ideen ble født og til kanalen ble åpnet. Det blir hevdet at grunnen til at det kunne gå så fort, var at på den tiden hadde politikerne svært lite de skulle ha sagt.

Her ved kanalen hadde Lasse  dekket et flott lunsjbord og den fiskesuppen vi fikk, ja, den skal det noe til å gjøre etter.

           


Gullgruvene på Løkling fikk også besøk før rutebåten fra Rubbestaneset førte oss trygt tilbake til byen.

Bussjåføren vår på Bømlo gjorde en imponerende innsats som på en utmerket måte klarte å kombinere smale veier og stor buss. Så var det været da, til tross for streik på metrologiske institutt var det aldeles utmerket.

Dette ble nok en vellykket tur, i alle fall dersom vi skal tro på tilbakemelding

Vil du se flere bilder fra turen, så finner du det her.

Hjertelig hilsen fra turkomiteen
Gerd, Arild og Håkon

 

Sidebunngrafikk Statoilseniorene