Statoilseniorene - Sentralorgansiasjonen

Statoilseniorene sidetoppgrafikk

Tur til Oseana og Vognhallen 20.sept 2011

Gledelig mange hadde lyst til å delta på tur til Os tirsdag 20.september.
Med buss fra Bystasjonen, gjennom Fanabygden og til Os ble det etterhvert 41 seniorer som ankom Oseana kunst og kultursenter.

Siden vi var så mange måtte omvisningen i kulturhuset og kunstsamlingen foregå i 2 grupper, og vi ble guidet gjennom det hele av dyktige medarbeidere – Oseanas kulturvert; Janne Mari Hjelle og frivillig medarbeider Bodil Petersen.

Denne enestående kunst og kulturarenaen på Mobergsneset er tegnet av Grieg Arkitekter og ble åpnet i juni i år, etter en byggetid på bare 2 ½ år – fra vedtak om byggestart til åpning. Det var lagt vekt på at bygget skulle være energieffektivt, og ved hjelp av Norges største solcellepanel og varmepumper fra Bjørnefjorden kuttes energiforbruket med 2/3.

Oseana kombinerer kunst, kultur, mat, arkitektur og natur på en unik måte. Bygget inneholder en stor konsertsal/auditorium med plass til over 500 personer, og med mye nytt av teknisk utstyr for ulike oppsetninger; konserter, teater, ballett med mer. Huset rommer også en hel avdeling for kulturskolen med rom for mange ulike aktiviteter, i tillegg til en stor øvingssal for dans med speil på veggene fra gulv til tak. Foreninger og lag har også fått lokaler til sin virksomhet. I den store foajeen blir det holdt ulike arrangementer, fra seminarer til jazzkonserter.

I første etasje finner man den hyggelige restauranten ”Færingen” og ikke minst den flotte kunstsamlingen eid av Grieg Foundation. Samlingen består i hovedsak av malerier fra norsk ”gullalder” på 1800-tallet til nyere Vestlandskunstnere. På utsiden av de store glassveggene mot sør og panoramaet, er det plassert en skulptur av Per Grieg sr., men blikket er vendt mot alle bildene innenfor for å symbolisere hans store interesse for kunst. Per Grieg sr. ble gitt anledning til selv å utforme rommet slik han ønsket for bildene sine. Men det er også gjort plass til temporære utstillinger av lokale krefter i et tilstøtende rom.

Fra alle etasjer er det en nydelig utsikt utover Bjørnefjorden, og ikke minst var det et mektig skue fra ”Utsiktsbroen” denne dagen til tross for at det kom noen store dråper ”fra oven”. Store, flotte terrasser nås fra både 1. og 2.etasje – og en sommerdag her er nok ikke å forakte! Den ”gamle” badeplassen Mobergsviken har en nær tilknytning til kulturhuset, og vil bli rustet opp. Om sommeren vil det bli åpnet for at badegjestene kan nytte kulturhusets fasiliteter.

Tiden gikk fort frem til lunsj og etter måltidet samt hyggelig prat rundt bordene, var vi klar for å stifte bekjentskap med en helt annen form for kultur. Fra Oseana gikk veien over til den gamle Vognhallen. Her driver ”Bjørnevik Båt” verksted og det ble en interessant halvtime med informasjon om gammel håndverkstradisjon i aktiv bruk. Vi fikk se bruk av gammelt verktøy og hvordan de var i ferd med å bygge opp en ny Nordhordlandsbåt etter nitidige mål av en gammel. Her var også treskjærer i arbeid med ornamentering og utsmykking av relingen på en ny båt – et nydelig stykke arbeid.

Alt i alt ble det en meget trivelig dag som ga oss gode opplevelser i unike omgivelser. Oseana kunst og kultursenter var absolutt verdt et besøk og de kan friste med mange ulike arrangementer fremover.

Bilder fra både Oseanna og Vognhallen finner du her.


Sidebunngrafikk Statoilseniorene