Statoilseniorene - Sentralorgansiasjonen

Statoilseniorene sidetoppgrafikk

Vårdag på Stend og Hordamuseet

Det ble ekstra stor og gledelig pågang til arrangementet. Det medførte dessverre måtte vi sette grense for antall deltakere, men 34 stk kunne glede seg over interessante omvisninger både på Stend Hovedgård og i Hordamuseet denne onsdagsformiddagen.

Første stopp var Stend Hovedgård. Kunstformidler i Hordaland Fylke, Ingebjørg Astrup, ga oss en orientering om husets opprinnelse og dets eiere fra 1700-tallet og fremover. ”Riddersalen” er rikt dekorert i taket og på veggene henger høye figurmaleri med motiver fra det gamle testamentet i 1700-talls rokokko. Dagligstua er nydelig malt i sinoberrødt, og fører også inn til den mindre grønne salongen. En særegen kulturskatt som nå holdes i hevd, og det foreligger planer for restaurering av den flotte renessansehagen som engang var her. Huset benyttes i dag til kulturformål og som representasjonslokaler for Fylkeskommunen.

Etter denne omvisningen vandret vi nedover til Hordamuseet hvor vi ble delt i to grupper, og hadde ca. ½ times omvisning i hver av utstillingene – ledet av dyktige og entusiastiske omvisere ved museet.

Det ble gitt en levende fremstilling av Ambrosia Tønnesens liv og virke som Norges første kvinnelige billedhugger. Hennes historie vitner om en sterk personlighet, en meget dyktig kunstner og håndverker. Født i 1859 i Ålesund, og flyttet senere til Bergen hvor hun begynte i lære, først som billedkunstner senere som skulptør.

Tønnesen debuterte i Bergen i 1884 da hun stilte ut tre arbeider i Bergen Kunstforening/Høstutstillingen. Etter sin debut fikk hun et legat som gjorde det mulig å studere videre i København. Deretter dro hun både til Berlin og Paris for å lære mer og videreutvikle seg som kunstner. Hun ble boende i Paris frem til hun flyttet tilbake til Bergen og Minde i 1910, og arbeidet aktiv helt til hun døde 89år gammel. Hun er særlig kjent for sine mange byster og relieffer, men også for store statuer som ”Ole Bull statuen” i vestibylen på Den Nationale Scene og statuen av I.C.Dahl i fasaden på Permanenten.

Hordamuseet har som sitt spesiale å vise hvordan folk levde og virket langs Vestlandskysten. Ustillingen er viet den typiske ”fiskarbonden m/familie” som fikk sitt utkomme i alt vesentlig fra det havet kunne gi og fra kultivering av små åkerlapper. Et hardt og strevsomt liv, men gjenstandene viser også oppfinnsomhet og meget dyktig håndverk i redskaper og kanskje særlig i båtbyggerkunsten. Med godt sildefiske kunne det endog bli skillinger til overs til å kjøpe vakre ting i edelt metall (sølv/gull) – for giftermål, men også oppbevart som sikkerhet på ”kistebunnen” til dårligere tider.

Etter disse omvisningene var det anledning å se de øvrige utstillingene i museet på egenhånd, bla. Jonsokbryllup-tradisjonen og billedteppene laget av Ragna Breivik. Tiden gikk meget fort frem til lunsj kl.14 med fiskesuppe, kaffe og lefse – og ikke minst en ”god drøs”. Selv om vi kunne ønsket oss en bedre vårdag - rent værmessig – så ble det en trivelig og interessant formiddag på Stend.


Sidebunngrafikk Statoilseniorene