Statoilseniorene - Sentralorgansiasjonen

Statoilseniorene sidetoppgrafikk

Sølvskatten 21. september 2010

Tema for dagens arrangement var besøk på Vestlandske Kunstindustri Museum, og 24 seniorer fikk stifte bekjentskap med de vakreste gjenstander i sølv samt bli fasinert av kreativ skaperglede i den lille ”Smykkesirkus” utstillingen.

Elin Merete Flannum, kunstformidler ved Museet var vår guide gjennom utstillingen.

  

Sølvskatten – antikvarisk samling av vakre gjenstander; bla. drikkebegre, kanner, skrin, skjeer, belter, smykker og andre pyntegjenstander utarbeidet av Bergens dyktige sølvsmeder fra 1500-tallet og frem til vår tid. Generelt er sølvet fra 1600-1700 tallet av veldig høy kvalitet, og nydelig dekorert.

Det aller meste er gitt til Vestlandske Kunstindustri Museum fra Christen Sveaas, en gave opprinnelig tenkt plassert her i 15 år, men som nå er gitt til Kunstmuseet ’til evig tid’. Han ga opprinnelig 359 gjenstander til stiftelsen ”Bergenssølvet”, og dette er senere blitt økt. Samlingen inneholder nå ca 600 gjenstander, og er nydelig arrangert i spesiallagede montre - utformet som et skjærerede, designet av arkitekt Kristin Jarmund.

Sølvgjenstandene står i lufttette skap på et spesielt underlag og det brukes fiberoptik til belysning. Dette føre med seg lite varme og støv, noe som er viktig for å beskytte sølvet.

 

Gjenstandene vitner om meget dyktige håndverkere. En typisk bergensgullsmed hadde først 5-6 års utdannelse i Bergen og deretter det samme som svenn i utlandet. Var han deretter dyktig nok, kunne han avlegge mesterprøven her hjemme.

Bergen gullsmedlaug, opprettet i 1568, er den eldste håndverksorganisasjonen i Norge.

 

Hvert laug (de rike) hadde en laugspokal av sølv – drikkekanne - som på laugsmøtene stod framme på bordet. Ved opptak av nye medlemmer ble den sendt rundt med vin til alle.

Dette var før bankvesenet sin tid og mange hadde sin formue i sølvgjenstander. Det var viktig at det var ekte vare, derfor er stemplene viktige. Sølvsmedkunst fra Bergen er på europeisk toppnivå og derfor svært ettertraktet som samleobjekt.

Gjenstander av sølv er meget holdbare og har gått i arv til nye generasjoner.

 

Vi fikk også se en liten filmbit som viste ”sylvsmeden fra Setesdal” som med enkle redskaper og tynn, tynn sølvtråd skapte nydelige søljer.

”Smykkesirkus” – av den nederlandske kunstneren Felieke van der Leest

I Smykkesirkus utstillingen gjør kunstneren bruk av tradisjonelle håndarbeidsteknikker som bla.hekling i kombinasjon med gullsmedkunst og små leker. Resultatet har blitt morsomme figurer – med dyr i ulike utforminger og påkledninger. Om det er noe man kan smykke seg med ?– ja det må bli opp til den enkeltes vurdering. For interesserte som kan tenke seg å se flere arbeider av denne kunstneren, så er hun nå bosatt i og jobber fra Øystese, Hardanger.

Etter alt dette vakre, vandret vi i nydelig høstvær oppover til Zupperia i Vaskerelven. Her fikk vi servert en stor porsjon Thaisuppe med mye godt. Det smakte fortreffelig som avslutning på en trivelig formiddag.

 

 

 

Sidebunngrafikk Statoilseniorene