Statoilseniorene - Sentralorgansiasjonen

Statoilseniorene sidetoppgrafikk

Tur til Sogn 10. og 11. juni 2013

           

Vi var 44 forventningsfulle pensjonister som bordet ”Tornerose” denne mandag morgenen. Fra Bergen satte vi kursen nordover. Et landskap badet i sol, omkranset farvannet vi beveget oss gjennom. Snart passerte vi Salhus med hvitmalte hus og en kai, der ferjebillettøren en gang tid foretok sine utregninger. Vi passerte Nordhordlandsbroen, Melands skogkledde øyer i vest og tettbygde Knarvik, Isdalstø, Alvermarka i øst. Vi fortsatte under Alversundbroen, gjennom Alverstraumen, forbi Feste og frem til Fensfjorden der Mongstads spir strakte seg opp mot en solblank himmel. Vi passerte fylkesgrensen og ankom Skjerjehamn med tilårskomne naust, en gedigen Sveitservilla og sitt restaurerte pakkhus.. I sistnevnte var det anlagt en sjømatrestaurant. Her spiste vi lunsj. Knut Steens statue av Kong Olav tronet på en høyde i nærheten. Steen ville fremstille vår folkekonge i en seriøs positur med høyre hånd åpen, pekende opp og frem. Denne fremtoningen fikk kritikk, men medvirket også til at Gulen ble valgt som lokalisering. Etter en buffet som bekom oss vel, entret vi "Tornerose". igjen.

Kursen ble satt mot Utvær. Under veis fikk vi nærkontakt med den lokale Blindleia. Nordavinden tok godt på Utvær. Men for en natur vi fikk oppleve her på vårt lands vestligste punkt. De fleste av oss gikk de over hundre trappetrinnene opp i tårnet. Fra utsiden av dette kunne vi betrakte storhavets hvitskummende bårer idet de dro seg hurtig mot syd. Vi kunne også skimte Troll B i det fjerne. Vi satte så kursen mot Eivindvik der vi ankom etter en frisk ferd gjennom Solunds vidstrakte øyrike. Et lokalkjent mannskap orienterte oss om høydepunktene under veis. I 1832 var Henrik Wergeland gjest her på prestegården her hos presten og folkeopplysningsmannen Niels Griis Alstrup Dahl. To vers fra Wergelands dikt skal her gjengis:
 
Ned med Seilet! ind fra Havet!
Ind hvor, under Sæd begravet,
drømmer stille Eivindvig!
Ind at see, om Rug og Havre
tør paa Fjeldets Branter klavre,
uden at forkjøle sig!

Der bag Roser Maagen bygger.
Rugen i Morellens Skygger
triner kjæk og kront paa Myr.
Som et Solskin Bygget blinker,
men derover Heien synker
lummer Vellugtnat fra Fyrr.

Turen fortsatte i buss med en avstikker til tusenårsstedet i Sogn og Fjordane; der Gulatinget i sin tid ble anlagt. Bønder fra hele kysten samlet seg i Gulen for å vedta lover og avsi dommer i direkte dialog med kongen.

Bussen fraktet oss videre på en smal, svinget veg gjennom et grønnkledd fjordlandskap til Brekkestranda Fjordhotell. På hotellets terrasse kunne vi nyte en apéritif, varmende kveldssol og storslått utsikt mot fjorden. En herlig tre retters middag, lunt ledet av Håkon, fulgte. En pensjonert lærer ga oss fargerike glimt fra Brekkes lokalhistorie og kulturliv. Til slutt fremførte Bjørn en takk til reisekomiteen og avsluttet med en vakker munnspillsolo.

Vi våknet til sol, sus fra løvtrær, fuglesang og dvaske bølgeslag. Etter frokost satte vi oss i bussen. Første stopp var Bjørn West museet i Matre. Først fikk vi en interessant orientering i friluft av vårt utmerkede guide, Bjøen Berge. Deretter gikk vi rundt i museet og studerte dets dokumentasjon av en dramatisk epoke i vår fylkeshistorie. Målet med styrkeoppbyggingen var dels å hindre at nordmenn ble tvangssendt til Østfronten, dels å opprette en innsetningsstyrke. Styrken fikk materiell over sjøen fra Storbritannia. Det ble båret opp i fjellet og inn til basen, i tillegg kom en del med flyslipp. Våren 1945 var gruppen på 234 mann. Styrken kom flere ganger i kamp med tyske styrker som aldri klarte å overvinne den.

I Matre har BKK to store kraftstasjoner i fjell. Havforskningsinstituttet har en internasjonal forskingsstasjon her.

Deretter tar bussen oss til fjells – med vår lokale guide – opp til Stordalen Fjellstove. Under veis fikk vi høre om operasjonene til Bjørn West i området, herunder fra kampene mot de tyske styrkene. Stordalen Fjellstove var en tid hovedkvarter for Bjørn West styrken.  Etter å ha vandret omkring i det nærliggende landskapet fikk vi servert smakfulle kjøttkaker med ertestuing samt dessert og drikke. Så kunne vi stige inn i den ventende bussen som tok oss tilbake til byen

Takk til komiteen og til de som orienterte oss under veis for en uforglemmelig tur!


Nils Johnsen
referent

Sidebunngrafikk Statoilseniorene